Wednesday, July 17, 2013

Resipi Sambal Ikan Bilis Petai

Assalamualaikum.

Weekend lepas ahkak balik umah mentua...buat moreh katanya...so on the way balik KL tu, ada la nampak petai jual kt tepi jalan.  Sebagai seorang wanita kampung yang sepi...ahkak memang pantang nampak petai.  Jadi, sekonyong2 ahkak menyuruh manja laki ahkak membeli sepapan petai...geram nak makan ngan sambal durian..kebetulan mak mertua ada bekalkan durian.  So kalau buat sambal durian, goreng ikan and makan ngan petai rebus sedap tuh....hmm...kecur jap...

Eh lari topik plak..since petai tu banyak..maka ahkak telah membuat Sambal Ikan Bilis Petai...peminat petai tegar katanya kann......so jom share resipi.  Minta maaf la kalau share resipi versi cap hayam jer...ahkak kan jenis sharing is caring..so yang baru bertatih masak tu...meh le kawan ngan akak eh...

Pic dulu.....as usual..


BAHAN-BAHAN:

3-4 papan petai dibelah dua mcm dlm gambar (ahkak makan kulit sekali..mak kata utk kesihatan, tipu dia, tipulah ahkak yuhoollsss)
Sedikit ikan bilis (akak buat ratio lebih kurang 1:1 maknanya sama size cam portion petai la..akak tak goreng pun..sbb nak bilis tu rasa lembut jer)
1 biji bawang besar dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
3-4 sudu cili kering dikisar
Sekeping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sedikit air

CARA-CARA:

1. Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau dan kekuningan.
2. Masukkan cili kering dan gula (dalam 2 sudu besar dulu).  Kacau rata and tunggu hingga pecah minyak.
3. Masukkan ikan bilis, asam keping dan sedikit air.
4. Masukkan garam dan gula lagi jika perlu.  Kacau rata.
5. Masukkan petai...kacau rata..masak biar sambal agak kering sedikit.  SIAP!
6. Utk yang suka pedas macam saya, sila masukkan cili padi seperti tertera.  

Nota:

Saya boleh makan menu ni berhari2 tanpa rasa jemu.  Kalau tak suke petai, boleh masukkan kacang tanah yang telah digoreng and kalau keringkan sambal tadi, boleh disimpan n makan berhari2 mcm orang buat traveling tu..or duk asrama ke ...gitew....so...SELAMAT MENCUBA!






2 comments:

Angah said...

perghhh..sama le ngan aye...kalo ada sambal tumis ikan bilis...berulang-ulang makan....simple tapi mavelesss nyah...

Mazni said...

Kan Kak Ina..yang simple tu yang sodapppp...