Thursday, July 11, 2013

Resipi Bendi Berlada

Aiyoo...gigih plak ahkak tempek resipi tak berapa cerdik ni kan...simple pun nak tempek...takpelah...sharing is caring katanya...positif tak ahkak..positif kan...dah ckp byk tak mau..bulan pose tak seswai tauu....layan resipi terus...


BAHAN-BAHAN:

1. 7-8 batang bendi (potong serong time nak masuk dlm kuali..jgn ptg awal2)
2. 5-6 ulas bawang merah*
3. 1-2 ulas bawang merah*
4. 2-3 cili besar merah*
5. Sejemput ikan bilis*
6. 1 sdb sos tiram
7. Air asam jawa (sikit jer)
8. Garam and gula secukup rasa
9. Minyak untuk menumis secukupnya.

*dikisar

CARA-CARA:

1. Tumis bahan kisar hingga masak (pecah minyak)
2. Masukkan sos tiram.  Kacau rata.
3. Masukkan garam dan gula.
4. Masukkan bendi.  
5. Masukkan air asam jawa.  Biarkan sekejap.
6. Siap.

Tips:

1. Bendi tu potong hujung2 masa nak masukkan dalam tumisan sbb nak elakkan lendir keluar banyak.

2. Gula tu letak sikittttttt je untuk balancekan rasa.

3. Sedap dimakan bsama ikan goreng garing2...yummy...

4. Air asam jawa tu, selain jadi agen pemasam, juga untuk mengurangkan lendir.  

5. Masak bendi ni, jangan duk beria nak kacau once bendi dah masuk...nnt blendir sangat tak lalu nak makan.  (sape ada tips kurangkan lendir bendi, ckp yer...)



SELAMAT MENCUBA!!







3 comments:

Ms Pearl said...

kalau tak cukup lendir boleh makan bendi larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
hehehhehehehehe

sekali sekala lucah boleh bulan ramadhan ni?

p/s: bendi or lady finger or okra ni memang fav mak nyiah oiiiiiiiiiiiiiiii

Mazni said...

hahahhahahh...kurang pahala pose hokeyyyyyyy...

masalahnya..ni mmg fav aku gak nyah...goreng ngan bilis n cili padi pastu tuang kicap manis kipas udang..pun sodapppp..

Unknown said...

Nak kurangkn lendir bendi, rendam ngn air garam lps potong2 tu. Lendir ttp ade tapi x berlendir sgt la.