Wednesday, September 19, 2012

Eczema

Hari ni teringin nak share pasal Eczema ni sebab dah dua kali nampak ada blogger yang ada isu pasal benda ni.

Sebagai orang yang pernah mengalami dan juga mempunyai anak yang mempunyai Eczema, aku teringin nak share mcamana aku handle penyakit ni.  Utk orang2 yang tak tau Eczema tu apa, bahasa kampungnya ialah masalah kulit kering melampau sehingga rasa tidak selesa, dan akan buat kulit kemerah2an, tebal jer rasa kulit and at some part boleh jadi nampak cam lagi teruk dari tu.

Tahap Eczema adalah berbeza2.  Biasanya terkena sebab keturunan.  Masa aku anak dara dulu, aku pernah kena.  Masa tu siap berair2 kat betis tu, kalau pakai seluar or baju kurung, siap melekat air bisa dia tu.  Tu kategori teruk.  Aku sampai menangis sakit.  Masa tu baru grad.  Last2 member kat ofis aku first time keja recommend gi Klinik Ranjit.  Main clinic kat Subang Jaya tapi tiap hari Khamis pukul 7 malam dia kat Shah Alam, Seksyen 18 pada masa tu...tahun 2004.  Jadi sbb aku tak tahan lagi, pegila sekonyong2 ke sana ditemani En. Epoi...nasib Epoi redhoo terima I yang berkulit errrkk...kulit manja gitu...

Masa kat sana, maklumlah baru nak hidup.  First time jumpa pakar katanya.  Aku siap cakap kat Dr, rega mahal tak Dr.  Saya first time jumpa pakar, takut tak mampu.  Dr. kata jangan bimbang, harga dia OK.  Tp dia baikkkkk sangat.  Kena caj RM70 jer sekali ngan ubat.  Murah kan? Dan yang paling best, aku sapu krim tu utk tempoh dua hari jer, sume air bisa ke apa ker hilang begitu saja dan yang paling best parut pun takde....Alhamdulillah...

Bila dah kawin, beranakkan di Dhia, aku perasan masa dia umo 2 bulan nak ujung2 pantang tu, dia cam ada merah2 kat muka, siku n lutut (kawasan biasa yg diserang eczema)...aku ingatkan apa la kulit anak aku ni, jenuh aku tenyeh dengan baby oil sebab nampak menggelupas n kuping2 gitu.  Bawak g jumpe Dr takut Dhia alahan susu lembu, kena tukar susu soya ker.  Sbb Haziq dulu alergic susu lembu, tukar susu soya Isomil tu...tp Dr. kata bukan.  Dhia kena Eczema.

Dah tau camtu, terus aku g bawak ke Dr. Ranjit Pakar Kulit tu lah...kali ni aku g main clinic kat Subang Jaya, area McD tu, ada Maybank segala kat situ.  Memang sangat sesak kawasan tu dan org yang datang pun..pergghhhh..memang penuh tapi semua orang sabar sebab so far kat situ xyah repeat datang utk rawatan so far.  Mula2 je jumpa utk treatment, pastu datang sambung ubat jer...pengalaman aku lah...and masa bawak Dhia tu aku x buat appointment.  The best part is clinic ni akan bagi priority pada baby dan orang tua sbb klu appointment tu sokmonya penuh....So aku g sekali jer, n Dr. bagi ubat.  Pastu Dr. cadangkan aku kena sentiasa pakaikan pelembab utk Dhia, mandi jangan sabun and jenama yang dia cadangkan ialah CETAPHIL.  Jangan beli lotion sbb lotion kadar lembapan tak tahan lama compared to cream.  So beli jer cream CETAPHIL tu, rega dia terbaru RM53 utk satu tube standard size tu.  Dulu2 RM43, RM48, aku baru beli last week dah RM53.  Tp dont worry, hasilnya InsyaAllah x mengecewakan.

Budak2 eczema ni mandi sume xyah pakai sabun, tapi kalau nak sabun jugak, beli la sabun CETAPHIL tu.  Rega lebih kurang la dengan cream dia, tp murah sikit jer.  Beli sabun ni pun bagi aku wat sakit ati jer, sbb bau takde, buih takde, dia cuma tolong melembap la...tp Dr kata x beli pun takper...so Dhia mmg aku tak bagi sabun..tp klu dia mandi ngan Haziq dia blasah jer sabun2 berbuih tu..aku OK je, janji naik mandi jer MESTI sapu cream tu.  Without fail.  Sbb kalau tak continuous, Eczema tu akan menyerang dan kulit dia akan jadi kasar n gatal2 n habis la calar balar kena garu.

Eczema ni xleh makan kacang, telur sebab benda ni merangsang Eczema.  Bila boleh baik? Ianya amik masa, cuma kita kena pastikan cream tu disapu berterusan.  Tu jer utk prevent dia.  Dr. kata ada yang 5 tahun OK or ada yang memang sampai besar dia akan ada, tpi mungkin kurang.  Dorang xleh kena panas or activity lasak2 berpeluh2 nanti akan x selesa.  Baju kena kain yang serap peluh.

Tp so far, ianya x menyusahkan pun.  U just need that cream.  Tu jer..kadang2 aku termalas nak sapu, naik gak balik Eczema tu.  Kulit Dhia jadi kasar n kering n calar balar kena garu.  So kalau sapu cream saje, amik masa 3-4 hari gak.  Kalau nampak teruk sgt, bawak la ke klinik mintak ubat ngan Dr or g pharmacy beli ubat nama dia Hydrocort.  Sapu ubat tu pastu sapu cream pelembab.  Nampak dah OK, sapu pelembab saja.

So harapnya entry ni dapat membantu ibu2 atau orang-orang yang mengalami Eczema.  InsyaAllah berhasil.  Aku letak juga no fon klinik Ranjit tu just in case ada sapa2 nak ke sana.  Here it is : 03-56316090 (Google pun boleh juga, femes dia nih)...itu saja..daaa..

8 comments:

Siti tiHa said...

che maz...
nak no. ko plak...kalu ko ada no.tel aku lagi ce ko miskol nanti aku kolback, aku nye telepon dah jahanam...no tel kwn2 dh gone by the wind...hehehe

Anonymous said...

Dh pg dh klinik ranjit...sgt tidak puas hati..aku bwk baby pg sana.lpas daftar tunggu giliran ank aku kena panggil.lpas dipanggil masuk aku ingatkan jmpe dokter ranjit sedangkn dokter ranjit ada kt bilik sebelah.tp jmpe seorang dokter perempuan india n xnmpak mcm dokter.aku tanya dia ni ruam atau ekzema.dgn jawapan yg xbrape nk pasti dia ckp ruam tu adalah ekzema..lpas tu bila aku tanya mcm2 soalan dia seolah nk marah dgn aku smpaikn aku naik menyampah dgn muka dia.bnyk info yg aku xdpt dr dia.sepatutnya dia terangknlah cara nk kurangkn penyakit ni.aku xsempat nk tanya ubt sapu yg dia bg tu boleh ke termasuk dlm mulut.lg 1 yg xpuas hati xdpt jmpe dokter pakar sendiri iaitu dokter ranjit.

Mazni said...

Anon,

La ye ke..sepanjang aku ke sinun, mmg jumpe Dr. Ranjit jer, agaknya orang ramai kot..apapun, aku simpati la..sabar ye...

Anonymous said...

Saya pun baru gi klinik ranjit isnin lepas. Tp sy dah awal2 bgtau ms register tu nak jumpa dr ranjit. Alhamdulillah, nampak berkesan ubatnya dgn ekzema anak saya. Lg 3 mggu kene jumpa dr ranjit blk utk follow up.

Mazni said...

Alhamdulillah Anon ;o)

naziatul said...

Hydrocortisone kalau pakai banyak nanti kulit reput. Kalau da pakai seminggu kene stop satu minggu baru sambung balik sebab die steroid

Mazni said...

Thanks for the info Naziatul 0;)

Anonymous said...

Laa ye ke??Doc prmpn india tu bkn doc ke??Pttla xbksn ubt yg dia bg.Hbs beratus2 tp xbksn lsg.Sy g ms tu coz jrwt sy ni xbaik2,dh g klnk gov,swsta sna sni tp xbaik2.Ms sy bgtau doc tu,dia mcm tgh bfikir2 mslh jrwt sy ni..