Thursday, March 31, 2011

Lakiku Nak Berblog! Haruskah! Apakah!

Malam tadi, tengah layan2 tv, tetiba Epoi suh aku ajar dia berblog.  Heran aku.  Tetiba jer nak berblog, suka menulis ke mamat nih?  Nampak cam bukan, tapi takkan aku x support plak kan, aku berblog pun dia tak kisah.

Katanya nak wat pasal life dia, eg dari umo 10-20 tahun, apa pengalaman dia, 20-30 apa...aku cakap ok lah, nnt aku nak follow tgk, katanya tak boleh.  Rahsia.  Ish getik aku!!

Apapun, pada suamiku, selamat berblog ya.  Kalu secret2, hmm....nntilahhhhh....(isk, tak sabar nak baca tulisan laki sendirik)..harap2 masa ni anak2 aku tak terbiar le klu dah dua2 berblog..awwwww.....meh tgk sedas jejaka nak berblog ni....

Epoi n Haziq (dlm pantang kat kg)


Dr Mazni??

Wawahahhhhh!! Bertemu kembali kita cik esah sekalian, arakian mak dah mula didatangi saat2 kebizian, maka entry pun ala2 sendu gituk...

Maka arakian hupdate terkini mak agak bz yang nyata, byk no kejanya, mana nak tgk jadual exam la, moderate kertas exam lah, nk prepare tuk Jom Masuk U Pascasiswazah lah, dah lah lah lah lagi....

Ari ni aku ada meeting, ni yang aku punye portfolio lah.  So as usual, aku mmg byk cakap mengalahkan Pengerusi walhal aku kat situ sebagai Pencacai Pencatat aka Penasihat (ish, sape lah belah mulut aku masa kuar2 tgk dunia dulu nih).  Smpi bos aku yang merangkap Pengerusi tu tersasul panggil aku Dr. Mazni...hahahahha...aku pun aminkan jer lah, lagi bantai gelak dorang...

Actually dah banyak kali depa panggil aku Dr, maklumlah mulut i kan murai giler, kadang2 panggil Profesor, time2 aku buat Bengkel utk Semakan Kurikulum, ate, input dari mak kan, haruslah digelar professor gituk, professor perasan!!!!

By the way, meh la tgk saper yg ada dlm Mesyorat nih...ni gambar masa aku g Bengkel bulan doblas tahun lepas.


Masa aku join fakulti ni dulu, aku agak kesipuan kerna bekerja dengan urang2 lelaki sahaja (i kan pemalu, awwww).  Tapi sekarang, aku sesah jer, yang penting, depa ni sporting giler and sempoi.  Dalam pic ni, yang gambar pompuan2 kat depan tu, semua tak masuk meeting kecuali aku, and Kak Lijah yang pakai tudung coklat tu as my assistant during the meeting.  Ada meeting tak perlukan dia masuk, so di situ, aku lah bunga, akulah racun.  Yang no. 4 dari kiri tu is my boss.  Yang no. 6 dari kanan tu memangku Bos aku masa pegi haji ari tu..

Itu saje, sekian dari Dr. Mazni, bertemu lagi dalam rancangan Sekebun Bersama Cik Kiah atau Mari ke Dapur Bersama Chef Maz (Chef kaaa???)


Thursday, March 24, 2011

Teater Muzikal Lat

Tingin sangat nak nengok teater muzikal nih, aku haram tak penah pegi nengok benda2 alah ni, tp sebab dari kecik aku minat katun2 Dato' Lat ni, so tingin sgt nak tgk, cuba gak godek2 Istana Budaya online, x reti la plak nengoknya (aku kan jakun IT, takat booking tiket GSC tu reti ler), nnt ler nak wat fon call ke godek ke, klu ada rezeki, nak tgk...sangattt......

Monday, March 21, 2011

Red Velvet Cupcakes Part II

Hehe....nak muntah darah ler gian menghupdate blog plak ni ha, no wonder aku tgk otai2 blogger ni ari2 ni nak hupdate blog, sekali datang hormon tu jadik gian rupanya...ate...time pun dah nak Maghrib, idok ler nak citer panjang, cuma nak hupdate Red Velvet Kapkek mak part II, tadi godek2 dapur jap, ari tu buat tak puas ati, so percubaan ari ni, separuhkan jer bahan cuma tak pakai mixer masa campur bahan basah n kering.  Aku pakai senduk jer n kurangkan aktiviti mengacau.

Hasilnya, kek lembut n fluffy compared to first time punya stok.  And this time dah ada idea nak deco sket...meh kita layan sedas dua, actually deco ni aku tiru Hana dia wat utk sebijik Red Velvet tu (bab2 habuk atas deco tu),  tp resipi aku amik kt myresipi Rajin2 ler layan blog depa ni, sgt best dan memberi semangat utk masak2 nih...comel2 n best2 jer masakan depa...tabik spring lah..

Meh ler kita layan hasilnyer, separuh ni aku dapat dlm 11 bijik, esok akan dibawa ke ofis utk di'test' oleh kengkawan...komen diri sendiri?? aku puas ati utk kali ni compared tu ari tu, cuma aku rasa cam kurang manis sket, klu ikut resipi asal, 1 1/2 cawan gula icing, aku letak dlm 3/4 cawan, ermm....takper lah, harap2 cream cheese icing tu leh cover...

Taraaaaa......



 Ni rupa time baru masak, aku perasan kali ni kaler dia tak semerah ari tu, more kecoklatan, maybe sebab aku paruhkan bahan kot...yang penting, kali ni tak keras cam ari tu, agaknyer overmix kot ari tu...

Rupa setelah dideco, takde la susah mana pun, hehehehehhee...semenggah ler sket daripada ari tu, kuikui...

Last sekali, camni ler rupenyer..heheheheh

Pada sape2 yang rasa baru nak berjinak cam aku nih, n tingin nak buat kek ini dlm kuantiti yang sikit, utk sesi percobaan, ini ler bahan2nya yang tlh aku paruhkan from recipe asal.

Bahan2:

Bahan kering
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula ising (letak 1 cawan pun OK gak, sbb aku punya kurang manis)
1/2 cawan / kurang serbuk koko (kurangkan sket pun takper, sbb resipi asal letak 1/2 cawan)
1/2 sudu kecik garam
1/2 sudu kecik soda bikarbonat

Bahan basah
1 biji telur
1/2 cawan buttermilk (1/2 cawan susu segar + 1/2 sudu besar cuka makan, campurkan dan biar antara 10-15 minit)
1/2 tutup esen vanila
1/2 sudu besar cuka makan
1/2 tutup pewarna merah

Bahan Icing:

50g cream cheese
1/3 or 1/4 cwn butter
1/3 cawan gula icing (yang ni aku agak2 dlm dua sudu jer, korang leh letak sikit2 pastu rasa)
1/2 sudu lemon jus (aku letak sunquick jer)
(Dengan gunakan mixer, kacau smpi kembang dan sebati)

Cara-cara:
  1. Ayakkan bahan kering.  Asingkan.
  2. Dalam mangkuk lain, dengan menggunakan mixer, bancuhkan bahan basah hingga kembang dan sebati (resipi asal mmg tulis camni, tapi aku tgk tak kembang pun, tak tau ler klu buttermilk aku tak cukup pekat, so aku punyer takde istilah kembang, cukuplah klu adunan tu sebati, tak pakai mixer pun takper, masuk dlm blender kejap)
  3. Masukkan bahan kering dalam adunan bahan basah.  (Kali ni akuk tak guna mixer, aku just gaul ngan seduk biar dia sebati dan taknak over kacau, aku takut keras cam ari tu)
  4. Masukkan dalam acuan, bakar antara 18-20 minit (aku guna api atas bawah.  Bila masuk dalam minit ke 12 ke 15 minit, aku angkat dulang letak atas, supaya masak serata, klu tak, bila check ngan lidi, adunan melekat even dah 20 minit.
  5. Angkat, dan sejukkan atas redai.  Kalau ikut Paula Deen, dia kata jgn kuarkan dari baking pan terus, biar kek dlm pan 5 minit, pastu baru kuarkan n sejukkan atas redai.
  6. Dah sejuk, boleh la sapu ngan icing cream cheese tadi.
Sekian saje kali ini.  Ketemu lagi di lain waktu.  Maybe ni stok smpi weekend kot, sbb weekend ni bz sket, so until next time.  Assalamualaikum..

Sunday, March 20, 2011

Kisah Anak Felda

Assalamualaikum cik gayah dan cik endut sekalian, hari ni mak terpaksa EL, laki mak demam, panas giler, tak larat nak anta mak g keja katanya (lesen mak kan dah frame kat dinding gituk), arakian, mak dan anak2 pun tersadai la kat umah....Bekfes pun ala2 makan nuget jer sbb laki mak tak larat n kat umah takde bahan nak masak, takat goreng cekodok aku sorang makan, baik aku goreng nuget, tu pun atas permintaan anak bujang I....nak wat nasi goreng, nasi dah abis, nak wat mihun goreng, kicap dah abis (ni la susah klu laki nak g beli barang sorang, barang dipesan tak dapat2)...huhuhu..

Berbalik pada kisah anak felda ni, saje aku nak ngimbas kenangan, yang aku rasa sweet ke sour ke tak tau la, tapi tiap kali klu nyembang psl kisah kecik2 dulu ngan kengkawan, kebetulan plak aku ada sorang kawan anak Felda jugak, Kak Wati, boleh dikatakan kisah or pengalaman masa kecik2 tu sama.

Anak Felda mana tak pernah ikut ayah ke ladang?  Kena kutip buah relai (buah kelapa sawit yang jatuh dari tandan yang segedebuk tu)...mana nak kutip buah relai lagi, mana nak terjerit tengok anak tikus terjatuh sekali (boleh plak tikus beranak kt atas pelepah nun? dasyattt!!!) 

Tu belum lagi tiap kali main masak2 kat umah, bila ayah nak ke ladang, siap pesan suh bawak balik buah kelapa sawit yang masak2 tu, nak dijadikan agen pembakar, ko ada??? heheheh...jgn marah kak non, mak kecik2 dulu takde de set main masak2 cam orang sekarang, ko tau ahkak main masak ngan apa?  Bahan-bahannya ialah:

Secawan pasir dibancuhkan dengan sedikit air (dlm mana2 tempurung yang dijumpai)
Daun-daun dan bunga2 dirampai (sebagai agen hiasan)
1 tutup tin Milo (dijadikan kuali)
Batu bata (sebagai tungku)
Buah kelapa sawit masak (agen pembakar)
daun2 kering (alat bantuan memasak)

Gitulah bahan-bahannya...maka bermula lah edisi masak memasak...siap berdesir 'kuali' ahkak tau....ha giler ganas...kecik2 dah pandai main api ahkak ni....tu belum citer lagi makan buah kelapa sawit bakar, hullamak..rasa lemak berkrim disukai ramai, biasanya ktorang cucuk buah kelapa sawit tu, pastu bakar, pastu cicah guler, pastu makan...giler kuning gigi pastu, hahahhahahaha...terus gi gosok gigi, tp tetap kuning, giler original pewarnanya......biji buah kelapa sawit tu plak ktorang asah kat simen tiang umah felda (rumah original yang kerajaan bagi tu ada ala2 simen tiga segi kat tiang umah tu)...pastu jadikan cincin, giler bangga klu dpt asah jadi cincin tu, sbb hanya orang yang betul2 sabar jer leh asah smpi jadi cincin tuh....

Lagi satu citer ikut ayah ke ladang ni, biasanya pagi2 dah kuar, balik tghari gituk, so utk rehat dlm kul 11 pagi gitu, biasanya bwk bekal, ari tu mak aku bagi bekal 'roti keramat', heheheheh, ni bukan keramat apa pun, klu kat KL ala2 cakoi la, tp roti keramat ni rasa dia lemak2 manis sket n lagi padat dripd cakoi n besar sket, mak aku buat sendiri roti tu, dia meniaga.....

So roti tu letak dlm plastik, sangkut la kat moto vespa ayah aku (org kg aku panggil moto vespa ni 'ayam bapok', bukan bapuk ye, sebutan bapok tu ala2 cam bapak, tp diterengganukan, jadi le ayam bapok, O besar gituk)....so berbalik pada citer roti tadi tu, setelah berhempas pulas mengutip buah relai (plastik mesti standby, sbg sarung tgn, takde maknanya nak beli sarung tangan, kami kan ekonomi)....sekonyong2 kami berjalan (aku, adik n kakak) ke tpt moto, duk byg nak makan roti tu, smpi2 kat situ, alkisah maka roti itu telah selamat dikonyah oleh cik-cik lembu yang berkeliaran....bersedih la kami kerna kelaparan itu...awwwwwww.....lembu..lembu...nasib le ko lembu...klu orang mau aku ganyang2....

Tu baru sket citer anak Felda, tu belum lagi aktiviti petang pas balik sekolah, time aku kecik2 dulu, tgh galak citer Moroe Attack, betul ke aku eja ni, igt2 lupa arrr...ni pasal citer Jepun, budak2 main bola tampar, ktorang main gak bola tampar tuh, main guna bola yang belang2 yang singgit tiga bijik tak silap aku, bila bola tu dah jahanam, ktorang amik buku2 latihan skolah yang dah lama2, koyakkan kertas dia, pastu renyukkkan n bulat2kan cam jadi bola..heheheheh

Masa tu masing2 bagi nama pelakon dlm citer tu arr, ala2 peranan masing2, yang buruk tu dpt kat aku ler..huhu....siap tocang dua segala, pastu the best part is bila konon2 nak wat latihan bola tampar tu, 'bola kertas' tu ktorg gantung kak pokok pelam depan umah aku, pastu memasing lompat ar tuk tampar bola tu, asal nak lompat jer ckp "summersault berputar!!!''...hahahhaha..giler getik aku ngingatkan, kuat beno pengaruh citer tu kt ktorang...hahhaa..maklumlah, budak felda, mana ada taman2 permainan nih, klu ada pun nun kat perumahan staf2 KETENGAH, jauh giler ngan umah ktorg, tu pun  takat ada jongkat jongkit ngan buai, apa kellasssss.....

Pastu citer plak bab makan tengahari, haruslah nak makan ngan kawan2 kan, kitoarng panggil tu sesi 'makan nasi ssaing' (sebutan saing tu kena ada sabdu sket, baru la org trg sejati)....so biasanya ktorang decide la nak makan umah sapa ari tu.  Yang nak dijadikan citer, perjalanan nak ke rumah kawan utk makan nasi ssaing tu yang jadi kenangan, rumah bukan jauh pun, maklumlah umah Felda, penempatan terancang, tapi dah nama pun orang kampung, ayam itik banyak la kan, kiranya perjalanan sekangkang kambing tu pun jadi susah sebab bila kita bawak nasik, ayam itik duk ikut duk usha nasi kita tu, ayam kampung lain mcm spirit dia, siap terbang2 nak nasik tu, ahkak siap junjung nasik tu hokehhhh (giler protection tuh)....sape yang leh smpi dengan selamat ke rumah kawan tu kira survive ar, klu tak, padan duk kena patuk ngan ayam jer lah.....tu belum lagi ahkak guna teknik bawak nasi sambil berlari, korang ada???? giler skill tak zaman kekecik ahkak...hehehehehe

Aku rasa benda ni, klu lepak ngan anak2 Felda, mesti lebih kurang jer citer dia....mmg kelakar (klu yang kelakar lah), yang sedih pun byk juga, penah dgr ayah korang dapat gaji dua posen? Akak penah...sedih kan....yang tu lenkali akak citer, nnt kita part Kisah Anak Felda Part II, heheheheh....

So sekian dulu kali ini, ahkak nak gi masak jap, since stok basah takder, akak masak sardin ngan telor jer lah, semalam ngan pajeri terung, goreng bawal segala, ari ni kita tukar itu menu lahhhhh....adiosss......





Menu Kampung

Assalamualaikum...dan selamat sore...

Entry ni dah lama nak buat, tapi asik takde masa, alang2 petang ni bosan TV pun takde rancangan best, nak kuar jenjalan pun malas, so layan blog la kejap....

Ari tu balik kg trg, so ada la aku snap a few pic of masakan my mom....puas rasanya dapat makan masakan mak, time duk dekat tak pandang, bila dah jauh baru ler terkenang2...adat le kan... jom layann...

 Masak rebus keladi ngn lada hitam...sodapp
 Solok lada (giler sedap, buat pun simple, cuma rajin ngn malas jer)

ketupat sotong, korang penah makan? Ni kat belah Trg n Kelantan glamer lah, laki aku tak pernah makan, pelik gak katanya sebab sotong ni boleh jadi ala2 desert plak, tapi sekali kena, aku rasa ada la dlm 7-8 ekor dia ngap sekali makan, ketupat sotong ni rasanya manis gula melaka, dalam sotong tu ada pulut, dimasak dlm santan dan gula melaka rasanya lemak2 manis....sedappp....

ikan celup tepung mak aku, tertebal plak tepungnya, ni asal balik kg jer laki aku cari....lagi syok makan tepi pantai, tp mahal gak ar klu nak makan family besar, senang2 beli ikan, buat sendiri, jimat dan sodapppp jugakk...

Ayam masak ijau (ni aku reka, all time fav for me, n my colleagues too, pantang aku bwk, kejap jer licin.....heheheh...)

Duk cari Daging Lada Hitam aku, rupanya kat PC kat ofis, nnt bile jumpe, aku wat entry tu beserta resipi, bagi sesapa yang nak masak simple2...leh le toraiiii....

Adios....

Saturday, March 19, 2011

Nenas Ayer Itam

Assalamualaikum n selamat pagi..tetiba lately ni gian nak berblog plak, asalnya dulu blog ni dibuat utk citer hal masakan, skali dah ke laut beno dah rupanya...takper lah....saje buat kenangan utk diri sendiri...

Entry lepas aku ada citer psl g JB kan? On the way back tu, ktorang singgah ler kat Ayer Itam sbb aku tingin nak beli pisang tanduk, kat KL aku rasa agak payah gak la...so cari punya cari, kejap jer pun sbb situ mmg ada jual, so dapat ler, cuma aku tersalah beli yang dah masak sgt, so rasa gebu2 dia tu dah tak gebu sangat :o(

Dalam pada tu, aku beli gak nenas dia, nenasnya hmm...mmg manis giler...so tingin la nak masak pajeri sbb laki aku suke masak ni.  Sebenornya aku ada la dua tiga kali dah try masak, tp mengikut komen Y. Berhormat, katanya agak pekat dan tak mencapai tahap dewa la, so aku pun tanyer la mak mertua yang kebetulan jaga budak2 masa aku ke JB (igt nak minta dia tolong masakkan, tapi tak dapek sbb nak kena hanto dia ke rumah adiknyer plak, sbb ada hal di sinun).....

So masak lah aku secara solo, berkat kesabaran dan ilmu oleh mak mertua, komen si Epoi sangatlah memberangsangkan, mmg abis ke dia jer sebijik nenas tu, aku dapat lah dua potong...mmg botul2 gomar nih, makan plak ngan ikan goreng panas2...lazat berkhasiat rasanya....korang jgn le getik plak dgr citer pajeri nenas aku ni yer, aku ni bukan kategori masak selalu, n bukan kategori pandai masak, jadi klu dpt buat sesuatu yang bukan kebiasaan tu, haruslah mak happy kannnnn....

Meh kita layan gambo n resipi aku tibai nih....ni resipi agak2 nama dia.

Bahan

1 biji nenas (potong la camne design pun...)
4 sekawang (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)
Minyak utk menumis (dalam 3-4 sudu, or leh kurangkan)
*5-6 ulas bawang merah
*1 ulas bawang putih (tak tau la halia org letak ke tak, tp stok halia takde masa tu, so aku tak letak lah)
*sejemput udang kering
1 paket rempah kari (aku pakai Adabi)
2 sudu kerisik
1/2 kotak santan (aku pakai santan kotak M&S jer, my fav all time sejak duk KL nih)

*dikisar

Caranya:
  1. Tumiskan 4 sekawan. 
  2. Masukkan bawang merah, bawang putih dan udang kering yang dikisar, tumis hingga naik bau.
  3. Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan air dlm setengah cawan.  Kecilkan api dan tumis hingga garing dan pecah minyak.
  4. Masukkan air dalam 1 1/2 cawan, kemudian masukkan santan.
  5. Masukkan kerisik.
  6. Bagi mendidih kejap, pastu masukkan nenas.
  7. Perasakan dengan garam dan gula.  Letak sikit2 dulu sbb pajeri ni nak kena rasa manis-manis sket, tp takleh letak gula banyak2 sgt sbb nenas dah manis.  Pepandai ler ejaskan rasa mengikut selera.
  8. Lupa nak cakap, dah masukkan nenas tadi, biarlah dema sebati di situ dlm 10 - 15 minit, bagi mesra.
  9. Siap utk dihidang.
Dah siap, meh kita tgk hasilnya....ehemm...


 Taraa....


camgini le hasilnya.  Kepada yang lebih kurang cam aku, selamat mencuba, kepada yang dah terer, senyum jer ler..hehehehe....