Wednesday, July 24, 2013

Resipi Puding Roti Karamel

Assalamualaikum.

Semalam iolss try Resipi Puding Roti Karamel.. sebenarnya dah amik resipi tu since Julai 2012 lagi...skali Julai 2013 baru nak try...setahun kok diperam..ok masa x banyak...so jom share resipi.  Pada tuan punya resipi, saya lupa nak simpan source masa tu...mintak maaf banyak2 tapi resipi anda mmg sedap...saya dah simpan semua link resipi sejak itu..maafkan saya ya...

Ni rupa puding saya buat semalam.  Memang sedap..asyik...nyaman ditekak and senang bangat nak buat.  Kalau pakai telur cam biasa tu, agak muat and nak kena jaga xleh overbeat sbb nanti puding akan berlubang..tapi yang ni since ada roti, so dia rasa agak mantop sket...tapi mmg sedap...



BAHAN-BAHAN:

3sdb gula
4 keping roti Gardenia
2 cwn air suam
1 cawan susu pekat manis
sedikit esen vanilla
3 biji telur

CARA-CARA:

1. Panaskan gula dalam loyang hingga perang..jgn smpi hangus ya...ketepikan.

2. Carikkan roti tadi and rendam dalam dua cawan air.  Masukkan dalam blender. Blend jap.

3. Masukan susu dalam adunan roti. Blend lagi jap.

4. Dalam bekas berasingan, kacau telur manja je dengan garfu (takat pecahkan telur kuning 
jer).  Pastu masukkan dalam adunan tadi.  Masuk esen vanilla.  Blend.

4. Tuang adunan tadi dalam loyang gula tadi.

5. Kukus 30-35 minit (jangan lupa panaskan kukusan dulu ya)

6. Biar sejuk sebelum disejukkan lagi dalam peti ais.

7. SIAP UTK DINGAPPP2....SEDAP GILER WEHHHH..

SELAMAT MENCUBA

Wednesday, July 17, 2013

Resipi Sambal Ikan Bilis Petai

Assalamualaikum.

Weekend lepas ahkak balik umah mentua...buat moreh katanya...so on the way balik KL tu, ada la nampak petai jual kt tepi jalan.  Sebagai seorang wanita kampung yang sepi...ahkak memang pantang nampak petai.  Jadi, sekonyong2 ahkak menyuruh manja laki ahkak membeli sepapan petai...geram nak makan ngan sambal durian..kebetulan mak mertua ada bekalkan durian.  So kalau buat sambal durian, goreng ikan and makan ngan petai rebus sedap tuh....hmm...kecur jap...

Eh lari topik plak..since petai tu banyak..maka ahkak telah membuat Sambal Ikan Bilis Petai...peminat petai tegar katanya kann......so jom share resipi.  Minta maaf la kalau share resipi versi cap hayam jer...ahkak kan jenis sharing is caring..so yang baru bertatih masak tu...meh le kawan ngan akak eh...

Pic dulu.....as usual..


BAHAN-BAHAN:

3-4 papan petai dibelah dua mcm dlm gambar (ahkak makan kulit sekali..mak kata utk kesihatan, tipu dia, tipulah ahkak yuhoollsss)
Sedikit ikan bilis (akak buat ratio lebih kurang 1:1 maknanya sama size cam portion petai la..akak tak goreng pun..sbb nak bilis tu rasa lembut jer)
1 biji bawang besar dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
3-4 sudu cili kering dikisar
Sekeping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sedikit air

CARA-CARA:

1. Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau dan kekuningan.
2. Masukkan cili kering dan gula (dalam 2 sudu besar dulu).  Kacau rata and tunggu hingga pecah minyak.
3. Masukkan ikan bilis, asam keping dan sedikit air.
4. Masukkan garam dan gula lagi jika perlu.  Kacau rata.
5. Masukkan petai...kacau rata..masak biar sambal agak kering sedikit.  SIAP!
6. Utk yang suka pedas macam saya, sila masukkan cili padi seperti tertera.  

Nota:

Saya boleh makan menu ni berhari2 tanpa rasa jemu.  Kalau tak suke petai, boleh masukkan kacang tanah yang telah digoreng and kalau keringkan sambal tadi, boleh disimpan n makan berhari2 mcm orang buat traveling tu..or duk asrama ke ...gitew....so...SELAMAT MENCUBA!






Tuesday, July 16, 2013

Resipi Chocolate Cupcake Gebu

Asm. yuholls..

FYI, saya peminat Paula Deen yg selalu masak2 kat Channel AFC tu kan...esp bab desert2 lah..tiap kali dia buat..saya rasa geram jer nak masak dan2 tu..sbb dia membuatkan nafsu sy membuak2 utk mencuba apatah lagi setelah melihat kegebuan kek2 and yang best nyer jugak...saya suke tgk bila dia masak with her husband or anak2 bujang dia...mmg comel sangat...

So ari tu saya geram nak cuba resipi Chocolate Cake with Coffee Cream Filling...but since saya takde benda nak cucuk krim dlm cupcake...so saya maintain chocolate cake jer...Hasilnya? Wallah!!! Memang gebu and saya suke sangat.  Anak2 suka and kawan-kawan yang try pun suke.  

Adunan sangat gebu dan sedap dimakan begitu saja.  Especially bila dah simpan dlm fridge, n makan ngan nescafe O kaw...pergh...heaven sangat..jom kita share recipe dia.  Seperti biasa..ini adalah hasil daripada air tangan saya..sebelum kita layan resipi ya...

Camnilah rupanya...fresh from oven gituuu...

 Ini saya buat utk majlis Icha ari tu...konon2 la nk air tangan sendiri...tak lawa pun..tp seswai la ngan saya yg jenis simple ni....

Sumber : Paula Deen

BAHAN-BAHAN:

2 1/4 cawan tepung serbaguna
2 cawan gula castor
3/4 unsweetened cocoa powder 
1 1/2 sdk baking soda
1 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cawan minyak sayuran (boleh pakai canola ke jagung or minyak masak)
1 cawan air nescafe o sejuk (saya pakai 1 sdk nesc)
3 biji telur besar
1 bekas krim masam (boleh didapati di pasaraya...ada tulis Sour Cream, dekat area butter, yogurt, saya beli Natural Sour Cream dalam RM5.00++)
1 sdk esen vanilla

CARA-CARA

1. Panaskan oven 170 darjah celcius and susun cawan kek.

2. Kacau rata bahan kering (tepung gandum, serbuk koko, gula, baking powder, soda bicarbonat dan garam)

3. Kemudian masukkan telur, minyak, air nescafe and putarkan sehingga sebati.

4. Masukkan krim masam dan esen vanilla.  Putar lagi (jgn over putar).

5. Sudukan dalam acuan cawan kek 3/4 penuh (saya pakai scoop aiskrim).

6. Bakar dalam 18-20 min.  Sejukkan and siap.


Bagi yang ada anak2..cubalah.  Memang sangat digemari.  Kalau nak letak chocholate ganache ke apa boleh la buat. Anak2 saya suka makan kosong jer...Selamat mencuba ya...


Resipi Kek Mentega Gebu

Salam Ramadhan yuhols...


Hari ni nak share resipi Kek Mentega Gebu...hihi.pandai2 jer letak nama...actually ahkak dapat resipi ni from tak ingat la source dia...sama ada My Resipi or Mesra.net.....ampunkan saya tuan tanah.  Lain kali saya letak link tau..ni resipi saya salin kt phone jer...eh lupalah mana amik...ampun..ampun....

Kek ni dah dua tiga kali saya cuba and mmg digemari anak2...sebab simple and rasa gebu itu sangat sangat mengiurkan...so pada yang ingin mencuba...cuba la...saya ada juga google a few resipi..byk juga yang senang and maybe boleh dicuba...tp utk apa yang saya dah buat...mcm pic kt bawah ni lah...hopefully yuholls juga suka and kita leh sama2 suke dgn outcomenya nnt..hehehhhe..

Masuk pic dulu..


versi kek dalam loyang 
versi cupcakes...ditabur ising sugar...hmm...lagi mengancam..

BAHAN A:

250g tepung naik sendiri
40g susu tepung
250 mentega

Bahan B:

5 biji telur
200g gula kastor
Esen vanilla

CARA-CARA:

1. Panaskan oven 160-170 darjah celcius (oven saya 150) dan sediakan loyang yang telah disapu mentega/marjerin.

2. Pukul bahan A hingga gebu.  Biarkan.

3. Dalam bekas berasingan, pukul sebati bahan B dan kemudian campurkan dengan bahan A tadi.  Pukul sehingga gebu.

4. Bakar selama 20 min utk cupcakes and 35-40 min utk kek dlm loyang.

5. Sejukkan kek setelah siap, sedia utk dihidang.  Kalau versi cupcakes, mungkin boleh tabur icing untuk rupa dan rasa yang lebih menarik.

Icha Sudah 9 Bulan

Assalamualaikum yuholls..


Saja nak share.  Ari ni Icha dah 9 bulan.  Patut la 2-3 hari lepas merengek jer...well..apa progress Icha ek..I mean selain dari hal kidney dia tu.. Bagi aku..Icha sangat aktif, debab..makan apa saja...and paling penting, senang dijaga.  Alhamdulillah.  Berat terkini Icha ialah 9.06 kg.

List perkembangan Icha:

1. Meniarap pada umur 4 bulan (lambat sikit sbb bambam sangat)

2. Tumbuh gigi pada usia 5 bulan (2 batang atas, disusuli dua batang di bawah.  Alhamdulillah, xde demam apa, semuanya OK).  Paling awal compared to her siblings.

3. Xde simptom2 merangkak sampai umur 8 bulan.

4. Meniti kat sofa di usia 8 bulan.

5. Mula merangkak pada hujung2 8 bulan (igt xnak merangkak terus dah).

6. Sejak lahir, Icha hanya demam dua kali.  Satu pada bulan Nov 2012 sbb jangkitan kuman.  Satu lagi pada bulan Jun 2013 sbb nak keluar campak halus.  Alhamdulillah.

7. Icha suka makan, apa saja.  Buat bubur letak brokoli pun OK.  Muka xde perasaan..heheheh..

8. Gigi Icha dah ada 5 now.

9. Icha senang dijaga.

10. Icha tak suka dipegang.  Suka dibiarkan lepas bebas berbuat apa saja, sama ada bergolek atau bermain.

11. Sangat berminat dengan gajet.

12. Cukup rimas kalau dipegang, dicium selalu.

13. Lately ni telah menunjukkan ciri2 kegarangan (menjerit kalau tak suka sesuatu..sabar aje lah)

14. Icha tidur awal, jadi, mama boleh masak itu ini, boleh buat itu ini...Alhamdulillah.

Terkini, 11.07.2013 ari tu jumpa Dr.  Katanya buah pinggang Icha dalam keadaan status quo.  Bengkak kat kidney tak turun or naik.  So right now continue antibiotic. Jumpa Dr. 3 bulan lagi...and kalau takde apa2 jugak...Dr. cadang utk plan lain..dengarnya ke arah operation..

But we'll wait n see.  Whatever it is, aku akan ikut nasihat Dr. and I pray the best for my baby...my luvly baby.  Dugaan orang lain, lagi berat dari dugaan aku.  So why should I complaint more.  Terima kasih atas ujianMu Ya Allah, kerana menjadikan aku manusia yang lebih redha dan percaya dengan perancanganMu.  

Moga kita semua dilindungi Allah s.w.t dan berbaik sangkalah dengan Allah. Percayalah...setiap yang berlaku..pasti ada hikmahnya...jom layan pic Icha...

Asik nak mengasah gusi jer..x kira di mana jua berada..


Icha sangat suka main ngan Abang Haziq and Kakak Dhia.  Ada sekali tu, abang n kakaknya tido umah nenek sedara.  Sian Icha, mati kutu dia.  Bila jumpa abang n kakak, dia punya excited, Tuhan jer tau....sayang dia tuuuu..



Anak manja abah juga..


Resipi Sambal Sotong Che Temah

Eh apa keroje cite sambal ni...mood nak share resipi kek agak kaburrr...sebab resipi dlm phone hilang..frust....now jom kita share resipi Sambal Sotong Che Temah...In Shaa Allah menggoda yuholss....

Jom layan pic laaaa..



BAHAN-BAHAN:

Semangkuk sotong yang telah digoreng garam kunyit (sekejap jer, dalam 2-3 minit)
11/2 biji bawang besar*
2 biji bawang putih*
5-6 biji bawang merah kecik*
5-6 sdb cili kering dikisar
1 keping asam jawa
Garam gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

*dikisar

CARA-CARA:

1.Tumiskan bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar, dan gula.  Kacau hingga pecah minyak.
3. Masukkan sotong yang digoreng tadi, garam dan gula.
4. Kacau rata...siap.

Resipi Sambal Ikan Bilis Nasi Lemak Che Maz

Masak apa yuholss...I mlm tadi ingat nak masak gulai ayam versi Trg yang letak kerisik tu, pastu nk potong timun and bikin sambal velachan utk berbuka ari ni...sekali...terpadam daa...i senang jer skang, since smpi umah pun elok2 azan kan...citer PARAM (Pasar Ramadhonnn) tu xyah sebut la..buat i sentap je tau...sah2 x dan kan...kata nk duduk Shah Alam sangat..keja KL...merasa la kan...so..apa I buat..masak malam2...simpan peti ais..sampai umah...microwave di mana koooo...masukkan...ngap2...Alhamdulillah...amacam..sempoi tak ahkak? 

Hari ni nak share masak Nasi Lemak Sempoi Che Maz...sbb buat sambal ikan bilis jer pun.  Bab nasi tu, mesti yuholls dah pandai kan...so I citer bab sambal jer...Pic dulu sedass....


Ini saya bekalkan untuk suami ke pejabat.  Agak2 boleh buat meniaga tak ni? hehheheheheh


BAHAN-BAHAN:

1 mangkuk kecil ikan bilis
2 biji bawang besar*
2-3 biji bawang putih*
1 inci halia*
5-6 sdb cili kering dikisar (ikut suka nak banyak mana)
sedikit belacan*
1 asam keping
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sedikit santan (anggaran 1/4 cawan atau lebih sikit)

*dikisar

CARA-CARA:

Tumis bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan cili kering dan gula.  Kacau rata hingga pecah minyak.
Masukkan ikan bilis dan air.
Masukkan garam, asam keping.
Perlahankan api, kacau sesekali.
Masukkan santan untuk rasa lebih enak.  
Sesuaikan rasa.  (Kepekatan kuah ikut citarasa.  Kalau saya,saya tambah air dalam 3/4 cawan saja sbb saya suka sambal pekat)

Tips: 

1. Santan/susu akan menambah rasa umph pada sambal.

2. Belacan sesuai untuk masukkan dalam sambal utk ikan bilis/ikan.  Utk ayam dan daging, saya tak masukkan belacan.

3. Boleh masukkan bawang lebih kalau mahu.

4. Sambal bilis ni boleh recycle kalau tak abis.  Panaskan lagi smpi pekat, leh masuk kacang tanah yang digoreng and makan bila suke.  Buat kering2..pun sodappp..

Friday, July 12, 2013

Resipi Daging Sos Tiram Lada Hitam

Assalamualaikum...


Seronoknya tengok orang dah berpusu2 balik...I so far tak berkesempatan masak lagi....balik pun smpi ngam2 azan..tapi takper...ahkak dah biasa..gigih kan I...huhuhu..ok jom share resipi Daging Sos Tiram Lada Hitam ni...ni ahkak dapat dari My Resipi if not mistaken..dah lama giler...cubalahhh....



Seperti biasa...amik pic dulu la..hohohoh..




BAHAN-BAHAN:

1 mangkuk daging
1 labu bawang putih*
1 sdk lada hitam*
6-7 sdb sos tiram
2 sdb kicap manis Kipas Udang
1 sdb sos tomato
1 sdb sos cili
1 labu bawang besar dihiris
1 batang carrot dipotong empat (optional)
Cili padi / capsicum (optional)
sedikit minyak untuk menumis
sedikit air

*ditumbuk kasar

CARA-CARA:

1. Perapkan daging bersama bawang putih, lada hitam, sos tiram, kicap, sos cili dan sos tomato lebih kurang setengah jam (lagi lama lagi sedap).
2. Masukkan perapan dalam kuali.  Biarkan hingga empuk (masukkan air jika perlu, sedikit sahaja)
3. Masukkan minyak tadi ke kuali (bsama daging tu) dan tumiskan bawang besar hingga layu.
4. Masukkan lobak dan cili.  Masukkan sikit air untuk bagi kelembapan pada daging.
5. SIAP.

Tips:

1. Tak perlu letak garam dan gula sebab perasa tadi dah cukup.

Buat adikku Shida yang comeyy...selamat mencuba....amuahhh...dan juga konco2 di ofis tu ya...hamboiii....sakan ye...sila masak dan bagi saya cuba hokeyyyyy...


Thursday, July 11, 2013

Resipi Ayam Masak Sos Tiram

Ini satu lagi menu simple ahkak.  Seswai dipadankan dengan masak lemak putih atau sup sayur..pilih mano lobih sihat...ni fav ahkak gak la...sbb senang sangat kan...improvisekan ayam goreng jer sebenornya....sbb ahkak tak minat makan ayam goreng stupid...rasa cam tak variety (utk ahkak laaa...bukan yuholss tau).  Dah alang2 improvisekan tu, tambah sekali sayur mayur, so xyah pikir dah nak reka lauk lain utk sayur...amacam..bijak tak ahkak..bijak kann...hihihihihi....

Jom layan resipi lagi.


BAHAN-BAHAN

1.  Setengah ekor ayam (goreng garam kunyit)
2.  1-2 bawang besar* (ikut size, byk pun sedappp juga)
3.  2-3 ulas bawang putih*
4.  3-5 sdb sos tiram (ahkak pakai Nona)
5.  2 sdb kicap manis Kipas Udang
6.  5-7 Cili padi potong dua (optional)
7.  2-3 helai daun limau purut disiat (optional)
8.  5-6 batang kacang buncis dipotong panjang2 (optional)
9. Minyak untuk menumis

*Dimayang/hiris

CARA-CARA:

1. Tumis bawang besar dan putih yang dimayang.  Kacau hingga naik bau.
2. Masukkan sos tiram.  Kacau rata.
3. Masukkan ayam, kicap, cili padi, kacang dan daun limau purut.
4. SIAP.

Tips: 

1. Tak perlu masukkan garam dan gula sebab sos tiram dan kicap dah cover sume tu.

Resipi Bendi Berlada

Aiyoo...gigih plak ahkak tempek resipi tak berapa cerdik ni kan...simple pun nak tempek...takpelah...sharing is caring katanya...positif tak ahkak..positif kan...dah ckp byk tak mau..bulan pose tak seswai tauu....layan resipi terus...


BAHAN-BAHAN:

1. 7-8 batang bendi (potong serong time nak masuk dlm kuali..jgn ptg awal2)
2. 5-6 ulas bawang merah*
3. 1-2 ulas bawang merah*
4. 2-3 cili besar merah*
5. Sejemput ikan bilis*
6. 1 sdb sos tiram
7. Air asam jawa (sikit jer)
8. Garam and gula secukup rasa
9. Minyak untuk menumis secukupnya.

*dikisar

CARA-CARA:

1. Tumis bahan kisar hingga masak (pecah minyak)
2. Masukkan sos tiram.  Kacau rata.
3. Masukkan garam dan gula.
4. Masukkan bendi.  
5. Masukkan air asam jawa.  Biarkan sekejap.
6. Siap.

Tips:

1. Bendi tu potong hujung2 masa nak masukkan dalam tumisan sbb nak elakkan lendir keluar banyak.

2. Gula tu letak sikittttttt je untuk balancekan rasa.

3. Sedap dimakan bsama ikan goreng garing2...yummy...

4. Air asam jawa tu, selain jadi agen pemasam, juga untuk mengurangkan lendir.  

5. Masak bendi ni, jangan duk beria nak kacau once bendi dah masuk...nnt blendir sangat tak lalu nak makan.  (sape ada tips kurangkan lendir bendi, ckp yer...)



SELAMAT MENCUBA!!







Resipi Sambal Sardin Cili Padi

Assalamualaikum yuholls...

Hoh berani mati la I letak resipi tengahari di bulan Romadhooon ni kan...tapi...mana le tau leh jadi idea untuk bukak pose kan..I ni jenis masak simple..maklumlah..working mommy katanya...tp menu nak share ni..anak ahkak tak suke..plus pedas hover sangat.  For those yang suka pedas, sila cuba ya.

I janji, rasanya memang meletopsss...Ini adalah rekaan semata menggunakan semua sumber yang ada di rumah.  Versi main course plus sayur (2 in 1)..seswai itu ibuk2 cam ahkak...as usual..layan pic jom (err...pedih perut lak rasa tgk pic ni).


BAHAN-BAHAN:

1. 1 tin sardin (Cap Ayam yang gemuk pendek tu)
2. 5-6 ulas bawang merah*
3. 2 ulas bawang putih*
4. 5-7 biji cili padi*
5. 1 sdb cili kering dikisar
6. 1-2 biji terung dibelah 4
7. 5-6 biji tomato ceri
8. 1 asam keping/air asam jawa 
8. Garam dan gula secukup rasa
9. 1/4 cawan air (utk bagi terung tadi masak sket)
*dikisar

CARA-CARA:

1. Tumis bahan kisar hingga garing.
2. Masukkan cili kering yang dikisar dan gula (anggaran 1 sdk). Masak sehingga keluar minyak.
3. Masukkan terung and kacau hingga separuh masak (masukkan air sikit jika perlu)
4. Masukkan sardin.  Kacau rata.
5. Masukkan garam dan gula (if tak cukup).  Perasakan.
6. Masukkan tomato ceri.  Kacau dan biarkan seketika.
6. SIAP

Tips:

1. Terung kena masuk awal sbb ambil masa utk masak.

2. Kalau rasa dah cukup masam, keluarkan asam keping tu sbb makin lama akan jadi makin masam plak nanti.

3. Spt biasa, bawang tu kena betul2 masak, kalau tak..x sedapp..


Resipi Daging Goreng Kunyit Lembap

Assalamualaikum yuholls....

Kekdahnyer..ahkak nak la mengupload resipi2 yang mana tujuan asal penubuhan blog ni utk share kan...so ahkak dpt tau anak2 buah ahkak gigih menyalin resipi katanyaaaa...and menjadik plak tu..so ahkak feeling2 syahdu dpt berkongsi kegembiraan memasak bersama yuholss...

Jom layan resipi ari ni...Daging Goreng Kunyit sajork..kaler pun cam kunyit nak abis jer masa ni...tp takpe, janji rasa menyerlah giteww...simple yet delicious..



BAHAN-BAHAN:

1. 500g daging batang pinang 
2. 1 biji bawang besar* (lebih jadikan satu setengah labu pun OK)
3. 3-4 ulas bawang putih*
4. Kunyit (secukupnya)
5. Garam (secukupny)
6. 1 sdk gula
7. 2 sdb Sos Tiram (ahkak pakai jenama Nona)
8. Cili padi (optional)

*Dimayang/hiris

CARA-CARA:

1. Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan daging. 
3. Masukkan gula dan kacau rata.
3. Masukkan garam and kunyit secukupnya.
4. Masukkan sos tiram.  Kacau rata.
5. Masukkan cili padi yang dipotong atau sebijik2 utk kes yang ada anak kecik cam I ni.
6. SIAP!

Tips:

1. Untuk dapatkan kelembapan tu, masukkan sedikit air and kacau rata utk pastikan daging tu versi tak kering sangat.  

2. Tapi kalau suka kering, then tak payah letak air.

3. Daging batang pinang cepat masak.  That's y saya tak goreng daging dulu sbb nanti kemanisan daging akan hilang (bagi saya la).  Tambah air jika perlu (if daging liat).

4. Kalau siat2kan daun limau purut lagi sodap.  Baunya naik betul.

5. Boleh masukkan sudu semasa memasak untuk cepat empukkan daging.

6. Sedap dimakan dengan tomyam ni...nyum nyum

SELAMAT MENCUBA ;o)




Tuesday, July 9, 2013

Resipi Ayam Masak Merah Ketuk-ketuk Ramadhan

Assalamualaikum.

Isnin lepas, ofis buat potluck Ramadhan.  So dah plan2 pakat2 nak masak apa...I decided to masak Ayam Masak Merah sbb yang ni budak office lom try lagi.  Dah lama tak buat ayam ni sebenarnya....buku resipi pun tak tau mana ilang dah lepas amik gambar nak share kat Hani Meg Kardashian ari tu...

Nasib acik ingat lagi resipinya...bukan susah beno pun..standard la ayam masak merah...hover tau...ok jom tgk resipi



Minyak bergenang2..lupa nak ceduk keluar lps masak tu.

Resipi:
1 ekor ayam (sukati potong kecik ke besor ke, digoreng garam kunyit dulu, jangan garing sangat)
3-4 labu bawang besar*
5-6 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
3 batang serai diketuk
4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih and apa lagi satu tu ya)
1-2 helai daun pandan
2 senduk cili kering dikisar
1 sdb sos tomato
1 sdb kicap manis
1/4 cawan santan/susu cair
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sedikit air utk kuah (2 cawan)

*kisar

Cara-cara:

1. Tumis 4 sekawan sehingga naik bau.
2. Masukkan bahan kisar, daun pandan dan serai.  Tumis sehingga bawang masak   
    kekuning2an...naik minyak sikit.
3. Masukkan cili kering dikisar dan gula.  Tumis hingga betul2 masak dan terbit minyak. 
4. Masukkan sos tomato dan kicap.
5. Masukkan ayam.  Kacau rata.  
6. Masukkan air utk kuah. Terpulang nak kuah pekat ke cair ke. Masukkan garam dan gula. 
7. Tambahkan susu cair atau santan untuk rasa yang lebih menarik.
8. SIAP.

Tips:
1. Jangan kedekut bawang.  Itu rahsia untuk sambal yang sedap dan akan bagi lebih gravy pada masakan anda esp sambal menyambal.  Kalau gulai menggulai, bawang tak boleh banyak. Spoil.

2. Tumis bawang and cili mesti betul2 masak.  Kacau sentiasa supaya tak hangit utk steps ni.

3. Reason letak gula awal2 masa tumis cili sebab ianya akan bagi efek kaler yang cantik, kata mak saya).  Masak sehingga terbit minyak.  Kalau bawang and cili tak masak, maka spoil la masakan anda.  Ingat tu ya....

4. Jangan takut letak minyak banyak masa menumis bagi pastikan bawang betul2 masak.  Nanti lepas siap, boleh ceduk minyak terlebih tu.  Tapi jangan over lebih pulak.  Agak2 lah.

5. Sos tomato jangan terlebih nanti susah nak adjust rasa masam.  Dalam kes ni, sos tomato adalah agen pemasam menggantikan asam jawa or asam keping.

Kredit: Buku Resipi Ayam Masak Merah Ketuk2 Ramadhan first edition oleh Sheila Rusly.  I luv this book so much.  Banyak resipi yang sedap dan menjadi bila dicuba...

Selamat mencuba!!